От пазара са изтеглени шест вида опасни газови запалки за многократна употреба и с необичаен външен вид. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Запалките са открити от инспектори в търговски обект в Исперих. Всички бройки от тези видове са блокирани и предстои унищожаването им, уточняват от комисията.

Целта е предотвратяването на инциденти и материални щети в резултат на евентуални пожари, предизвикани от деца.

Сред забранените запалки са такива с формата на фотоапарат, мобилен телефон, изображение на пингвин и други. В мрежата са можели да се открият и такива с необичаен външен вид.

Едните са с надпис „I love you", а другите със сменяща се снимка на човешко тяло. Три вида светлини - червена, синя и жълта, както и закачлива мелодия притежава и шестият различен модел опасни запалки, открити от инспекторите на комисията. Те са с цветно гумено покритие.

И шестте модела запалки, произведени в Китай, са предлагани за продажба опаковани в картонени кутии с надписи „Smoking sets" и „High-grade lighter". Те не са имали етикет на български език, указания за употреба и предупрежденията.

От Комисията подчертават, че е важно родителите да знаят, че когато купуват и ползват подобни запалки, създават предпоставки те да попаднат у децата, ставайки обект на голямото им любопитство.

Тези запалки, които по презумпция не са предназначени за малките, но привличат вниманието им с нестандартния си вид, лесно могат да станат средство за предизвикване на пожар,обясняват от КЗП.

От там посочват, че възрастните имат две алтернативи - или да върнат запалките от обекта, от който са ги закупили, или да поемат риска да ги запазят, но да предприемат необходимите мерки за възпрепятстване достъпа на децата до тях.

От комисията за защита на потребителите подчертават. че продажбата на запалки с нестандартен външен вид е забранена с решение на Европейската комисия преди три години.

През 2007 г. в България е приета Наредба за безопасност на запалките, според която тези с необичаен външен вид са опасни, поради това, че са привлекателни за деца особено на възраст под пет години.