Мярката 60/40 няма да изтощи икономиката. Това увери пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той напомни, че по думи на премиера за нея са заделени 1 млрд. лв, а допълнително сме взели още 1 млрд. До момента обаче не бил похарчен и 1 млрд., така че средства имало.

В цялата криза България харчи доста пестеливо, обобщи Калфин.

Той цитира финансовите министри в Еврозоната, според които мерките за икономиката трябва да продължат, когато се види краят на медицинския проблем на пандемията - да бъдат по-пряко насочени към най-засегнатите групи и вдигането им да бъде внимателно и последователно.

По негови думи трябва да се приготвим за още дълго използване на противокризисни мерки.

Удължават мярката 60/40 до края на май

Удължават мярката 60/40 до края на май

Удължава се и действието на мярката "Запази ме"

Според Калфин страната ни е изтеглила късата клечка, след като половината поръчани ваксини са от AstraZeneca, която има проблеми с доставките. По тази причина сега ще се иска преразпределение от други страни, за да получи България повече ваксини.

"Не сме предвидили, че някой от доставчиците би могъл да има проблем... Може би тя (AstraZeneca - бел. ред.) е най-евтина. Ако това е така, оказва се, че правителството е взело грешно решение", заяви бившият социален министър.

Той обясни, че Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, на която става изпълнителен директор от началото на лятото, е най-старата агенция на Европейския съюз. Тя се занимава с това и да предвижда процесите в трудовата среда, като се управлява на правна основа от синдикати, работодатели и правителства - всяка държава членка има трима представители.

По думи на Калфин трябва да се създадат условия, за да няма празни полета в регулациите - да има честно съревнование.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

Той посочи, че оставането вкъщи е свързано с баланса между семейния живот и работата.

"В законодателството ни за дистанционната работа се казва, че работодателят носи отговорност за условията на труд - на работното място в офиса и вкъщи. Животът е доста по-шарен от регулациите, не е задължително всичко да се регулира, но трябва да се защитят хората. Затова ЕС говори за правото "да се откъснеш" - да има период от денонощието, в което работодателят ти да не те търси", обясни бившият социален министър.

По негови думи икономиката ни трябва да се приближи до средните европейски равнища.

Не е проблем, че сме малки, проблем е, че са ни големи разликите от европейските равнища, подчерта той и настоя повишаването на доходите трябва да се прави умно.

ЕС ускорява доставките на ваксината Pfizer

ЕС ускорява доставките на ваксината Pfizer

Фон дер Лайен: Възможност за държавите-членки да запълнят пропуските в доставките