Остана само един кандидат за Vivacom, съобщава money.bg, позовавайки се на Financial Times.

Разговори за придобиване на българската компания вече се водят единствено с United Group. Вторият кандидат беше Providence Equity Partners.

Британското издание очаква сделката да бъде в размер на близо 1,2 милиарда евро, след като преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу 330 милиона евро.

Прогнозите са, че сделка ще има и тя ще бъде подписана в рамките на следващите две седмици. Това ще бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато тя беше приватизирана.

Над сделката обаче стои спор за собствеността на телекома. Lazard, наета като консултант по продажбата, както и други заинтересовани лица са получили писма от адвокатите на Empreno Ventures - инвестиционна компания, притежавана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той имаше дял в холдинговата компания, която притежаваше Vivacom преди 2015 г., но беше заличен при обявяването на дефолт по дълга. Според Empreno търгът е бил "измама", а компанията е продадена на изкуствено занижена цена. Русев и руската банка ВТБ, която също има дял, отричат твърдението.

От Vivacom отричат преговори за продажба с инвеститори

От Vivacom отричат преговори за продажба с инвеститори

Какво казаха от телекома за 5G, Huawei и търговската война?

На 5 юли тази година настоящите собственици отбелязаха победа - Английският върховен съд отхвърли искането за оспорване на собствеността, подадено от Empreno Ventures и LIC Telecommunications SARL.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия. Тя има бизнес и в други държави в региона и описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя беше собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Бъдещата продажба на Vivacom ще бъде една от двете големи сделки с чуждестранно участие до края на 2019 г., след като инвестиционният фонд PPF на чеха Петр Келнер остана единствен кандидат за Central European Media Enterprises, която притежава и българската bTV.

Този път Келнер, който притежава и активите на Telenor в България и още няколко държави в региона, има по-голям шанс да се сдобие с медийна група у нас, след като не получи разрешение от властта да придобие "Нова Броудкастинг Груп". Тъй като активите на CME са в няколко страни в региона, одобрение ще бъде издадено не от българските, а от европейските регулатори.