По ръст на икономиката за 2017 г. сме в топ 5, с ръст около 4%. За тази година предвиждаме по- добри параметри. Безработица е 6%. Има голям засилен инвеститорски интерес към България. Инвестициите се връщат като основен стълб в икономиката, като реалното изражение е около 4,3%.
Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов в ефира на БНТ.

Като проблеми на конкурентоспособността той очерта липса на работна ръка, финансиране и административната тежест. Предимствата са професионалната подготовка на българите, особено в ИТ сектора.

76-и сме по конкурентноспособност в света

76-и сме по конкурентноспособност в света

Последни сме сред страните от ЕС

Това, което направихме, е много активно действие за премахване на административната тежест. Има много работа. Крайният ефект ще бъде настина електронното управление, уточни Караниколов.

Той даде за пример как се работи в министерство на икономиката в тази насока, а именно - намаляват таксите за услуги, намаляват се документите.

Относно малките и средни предприятия, Караниколов заяви, че те представляват 98% от икономиката на Европа.

"Това, което правим, е да финансираме по европейски мерки. Ще пуснем програми за около 400 млн. лв.", заяви икономическият министър.

По линия на Българска банка за развитие има сключени договори с шест банки, които ще ги дават на малки и средни предприятия, а ББР ще бъде гарант, допълни още икономическият министър.

Индустриалната стратегия на Европа, която се обсъжда по време на нашето Председателство, обхваща всички сектори и всички региони. Тя е важна, тъй като конкурентните ни страни отдавна развиват такава. Тя трябва да се развива на базата на опита на работната сила и пазарите, които има в Европа, на регулаторната и правна рамка в ЕС.

34 млн. евро от ЕС за конкурентноспособността на икономиката ни

34 млн. евро от ЕС за конкурентноспособността на икономиката ни

Средствата могат да бъдат усвоени от малките и средните предприятия

Има седем инвестиционни намерения за изграждане на индустриални зони, като някои от тях ще бъдат във Видин, Кърджали, стана още ясно от думите на Караниколов.

Работи се по преквалификация на кадри като мярка за преодоляване на недостига на работна сила, дуалното обучение също работи в тази посока.

Споразуменията за свободна търговия са приоритет за Европа и не случайно са изведени като приоритет в нашето Председателство, заключи Караниколов.