Премиерът е уверил ръководството на КНСБ, че е задължил собственика на "Брикел" да не съкращава персонал, докато фабриката не работи. Това съобщи пред bTV президентът на синдиката Пламен Димитров, който се срещна с Бойко Борисов.

Димитров заяви, че работниците ще ползват платени или неплатени отпуски, ще правят вътрешни ремонти, но няма да се допуснат съкращения. Синдикатите ще настояват за споразумение с ръководството за гарантиране правата на трудещите се в "Брикел", допълни той.

По време на срещата е било решено още на 25 май под егидата на министър-председателя, финансовия министър и министъра на енергетиката да се проведе дебат за бъдещето на енергетиката, в който участие да вземат и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа".

Днес Пламен Димитров представи на премиера и четирите искания на синдиката към кандидат-купувачите на „Булгартабак". КНСБ иска в договора изрично да бъде записано, че не може да бъде променян предметът на дейност на холдинга и на дъщерните дружества за 10 години, че няма да има съкращения, че заплатите няма да бъдат намалявани за 5 години и че действащият в момента колективен трудов договор ще бъде продължен.