До 2021 г. всички мобилни технологии ще имат геометрични данни, което предполага една голяма персонализация на целия процес. В края на настоящата година и началото на другата 85% от цялото бизнес обслужване ще се извършва от ботове.

Данните представи президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на семинара на тема "ИКГ/Дигитализацията - прогнозиране и въздействие на нововъзникващи рискове".

По думите на Димитров дигитализацията и роботиката водят до огромна концентрация на власт и печалби. "Когато имаш контролна власт, няма как да отговаряш за безопасността при условията на труд", посочи той. Димитров допълни, че регулацията е крайно необходима, за да има прозрачност за обществено влияние над властелините на дигиталния свят.

Над половината от първолаците ще работят все още несъществуваща професия

Над половината от първолаците ще работят все още несъществуваща професия

52% от работниците в ЕС са работели поне една събота в месеца

Синдикалният лидер обясни, че трябва да се знае какво се променя, на какво трябва да бъдем готови и какво трябва да очакваме. Над 50% от децата, които започват 1 клас не знаят какво ще работят. След 10-20 години ще работят нещо, което го няма като професия, отчете Димитров.

Той припомни, че през последните три години КНСБ обръща внимание и ресурси в анализа, проследяването на процесите и тенденциите вътре в дигиталната ера и трансформация. На общо ниво и на ниво държава икономиката и индустрията КНСБ вече е част от процеса на проникване на дигитализацията в синдикалната организация.

За това за КНСБ е важно работниците и синдикалните членове да получат равен шанс за една постоянна квалификация, преквалификация и учене през целия живот.

65% от първокласниците ще работят в напълно нови професии

65% от първокласниците ще работят в напълно нови професии

Дигитализацията допринася за създаването на нови форми на труд