65% от децата, които започват образованието си, ще работят напълно нови професии. Данните представи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на форума, посветен на "Бъдещето на труда и младите хора".

Тя посочи, че България е изправена пред много предизвикателства, сред които е дигиталната трансформация на икономиката не само технологична, но и с дълбоки обществено-значими последици. Ресорният заместник-министър настоява, че трябва да се създаде диалог между бизнеса, образованието и младите хора в България. По думите на Петрова информационните технологии създават качествени и нови работни места.

Поради откриването на нови работни места чрез информационните технологии, трябва да продължи да се развива подходът за учене през целия живот и осигуряване на достъп на всички деца до възможност за учене, призова Султанка Петрова.

Кандидатстваме за седалище на Европейския орган по труда

Кандидатстваме за седалище на Европейския орган по труда

Органът трябва да улесни прилагането на пазарните принципи

Тя изтъкна, че дигитализацията допринася за създаването на нови форми на труд, нови работни места, икономически растеж, по-голямо разнообразие от режими на работа и други. Освен това дигитализацията ще създаде нови инструменти на правителството за електронното управление, което ще има ефект в страната и пазара на труда. Целта е и намаляване на сивата икономика.

Инициативата на социалното министерство в контекста на дигитализацията и пазара на труда са разработване и поддържане на уеб-базирана информация за представяне на прогнози за пазара на труда в страната, средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда, европейски социален фонд като инструмент за развитие на човешкия капитал в страната и изграждане и поддържане на интернет портал за гаранцията на младежта в България.

КНСБ иска да управлява фондовете за безработни синдикални членове

КНСБ иска да управлява фондовете за безработни синдикални членове

Заблуда е, че с една ограда на границата може да се спре миграцията

"Изправени сме пред една революция, която коренно ще промени начина на живот и работа. Предстоят процеси, които ще променят облика ни и нашето бъдеще е в ръцете на младите хора", допълни социалният зам.-министър.

Султанка Петрова се надява всеки, който иска да учи, да се квалифицира и преквалифицира, за което има много възможности и програми. Тя би искала още повече млади и възрастни хора да бъдат подкрепени за обучаването в областта на информационните технологии.

Зам.-министърът е убедена, че електронното управление на правителството ще ни даде възможност да се извършват дейности по електронен път и ще има позитивизъм за всички системи - здравната, социалната, образователна, както и да разходват правилно и публичните средства на държавата.