В България трудовите злополуки се крият. До това заключение стигна националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в село Белчински бани.

На въпрос на news.bg защо се крият трудовите злополуки в страната, Атанасов отговори, че работодателите се страхуват от Главна инспекция по труда (ГИТ) и от застрахователите. В същото време самите работници не подават достатъчно сигнали за това. Синдикалната организация настоява за ранно обучение по безопасност и здраве по време на работа в училищата и университетите. 

Работник пострада тежко при трудова злополука в Благоевград

Работник пострада тежко при трудова злополука в Благоевград

Производствена машина едва не откъснала крака му

От КНСБ чакат новите данни през август, с които да се види дали ще имаме два пъти по-висока смъртност от трудови злополуки или най-малко отчитани.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) в България за 2017 г. са регистрирани близо 1 500 случая на професионални ракови заболявания. Атанасов обаче се съмнява в данните от МОТ, при положение, че през последните години липсват данни за регистрирани професионални ракови заболявания. 

45-годишен работник пострада при трудова злополука в Стражица

45-годишен работник пострада при трудова злополука в Стражица

Изясняват причините за инцидента

Според данните на Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) общите ракови заболявания са 242.5 души на 100 000. Смъртността се отчита на 119.4 на 100 000 души.

Атанасов отчете, че 200 000 души в Европейския съюз умират всяка година от професионални заболявания. 52% от тях или над 102 000 души, си отиват в резултат на ракови заболявания, свързани с работата. Прогнозата за 2035 г. те да са 185 000 души.

Злополука в дърводелски цех отне живота на работник

Злополука в дърводелски цех отне живота на работник

Инцидентът е станал в Кермен тази сутрин

По-голяма част от раковите заболявания са вследствие на експозиция на азбест (група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати) в миналото, посочи Атанасов. Той поясни, че когато азбестът е пресован не е страшно, но когато се реже тогава заболяването от рак е сигурно

Съдят технически ръководител за смъртта на работник в Банско

Съдят технически ръководител за смъртта на работник в Банско

Мъжът загина при трудова злополука през 2015 година

КНСБ настоява за промяна на Директивата за защита от канцерогени и мутагени, която ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз. През 2016 г. започнала сериозната работа по директивата и през 2017 г. излязло първото изменение с 13 добавени канцерогена, припомни националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

От синдикалната организация ще искат при въвеждането на директивата задължението на работодателите да събират данни за опасните вещества и безопасна грижа за работниците, процедури за измерване на граничите стойности и здравно наблюдение на работниците.

Работник загина при пътен ремонт в Хасково

Работник загина при пътен ремонт в Хасково

Водач навлязъл в улицата, която се ремонтира, и блъснал работника