Както положителни, така и отрицателни са оценките по различните политики на правителството на четворната коалиция, които дават от КНСБ. Преобладават обаче негативите, посочват синдикалистите.

"Правителството нямаше комфорт през тези 100 дни, нямаше как да има на фона на всички процеси, на продължаващата пандемия. Инфлацията вече беше започнала да расте още от служебните правителства заради повишаването на енергийните цени. Очакванията за цените след отпадането на мораториума от началото на април не се оправдаха, защото войната в Украйна допълнително нагнети ръстовете на тези цени. Към момента хоризонтът пред правителството и пред страната не е по-ясен, отколкото беше преди няколко месеца", каза на пресконференция председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Прозрачни решения и нулева толерантност на корупцията отчетоха ПП на ден 100

Прозрачни решения и нулева толерантност на корупцията отчетоха ПП на ден 100

100 дни безпрецедентен комплекс от кризи

"Няма как да кажем, че тези 100 дни са впечатляващи, но трудно можем да кажем, че са провал", добави той.

В началото, позитивите - повишаването на минималната работна заплата, на пенсиите, на обезщетенията за безработица, детските надбавки, отпадането на таксите за ясли и детски градини. Пандемията се управлявала относително добре, което не довело до катаклизъм в системата, въпреки големия брой починали. Въвели се и механизми за компенсиране на бизнеса, но недостатъчни.

Объркан, неспасяем, безнадежден – Кирил Петков на 100-ния си ден, според ГЕРБ

Объркан, неспасяем, безнадежден – Кирил Петков на 100-ния си ден, според ГЕРБ

Правителството показа, че е неспособно да обедини дори управляващото мнозинство

Но при все това - липсва ясна политика по доходите на правителството. "Няма разработена стратегия, както бе заявено", посочи Димитров.

Според синдикалния лидер не само в тази сфера липсва стратегия, а като цяло такава няма в политиката на правителството в общ план. "За нас е неприемливо, че след 100 дни това правителство няма програма за управление. Едно коалиционно споразумение, договорено в мола, в което имаше и записани много нереални ангажименти, трябва да се преведе на държавнически език."

Кирил Петков за 100 дни управление:  Стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска

Кирил Петков за 100 дни управление: Стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска

В сферата на корупцията борбата е трудна

И освен това - имало "парцелиране и феодализиране" на министерствата между отделните партии и коалиции, което пречи на прозрачността и ефективността. Спорни изглеждали и плановете за строеж на завод за батерии в Маришкия басейн.

"Балансът е по-скоро негативен, отколкото позитивен. Защото важни системни въпроси стоят нерешени. Виждаме опит за справяне на парче, тичане след кризите и липса на ясна управленска програма", остър бе Димитров.