От КНСБ прогнозират, че в края на тази година заплатите в стопанския сектор ще нараснат с 20 на сто, но след приспадане на инфлацията реалното годишно увеличение ще е с 10%.

В Бюджета се наблюдава задържане на ръста на заплатите спрямо 2007, като общият ръст ще е ясен едва след като стане ясно колко от бюджетните учреждения са дали коледни премии от икономии от фонд работна заплата.

От КНСБ очакват през следващите години заплатите да загубят от реалната си стойност.
Една от причините ще бъде преминаването на непълно работно време в предприятията, които изпитват затруднения от кризата.

2008-ма е противоречива за България - поредна година с висок икономически растеж, за който заслуга имат всички, включително и хората на наемния труд. Това каза пред журналисти днес президентът на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БНР.

По думите му 2008 година беше година на отрезвяването. Оказа се, че финансовите пазари не са "светая светих" и без държавна намеса не може, отбеляза президентът на КНСБ.

Приоритети и през следващата година за КНСБ остават социалната държава и европейският социален модел, каза Желязко Христов. Той представи и тримата нови изпълнителни секретари на синдиката - Атанаска Тодорова, Николай Недев и Стойчо Кръстев.