Въвеждането на когенерация (комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия) може да намали цената на парното до 50 лв. за апартамент.

Това каза пред news.bg Незрет Бабучев, съветник във Федерацията на потребителите. Чрез когенерацията ще се произвежда ток и топлинната енергия ще бъде вторичен продукт, което ще даде възможност на топлофикационните дружества в страната да намалят цената на парното.

Чрез когенерацията разходите на дружествата ще бъдат само за поддръжка на топлопреносната мрежа и изплащането на работните заплати на служителите в дружеството, обясни Бабучев.

Според него е необходимо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да промени лицензионния режим на топлофикационните дружества и те да се сдобиват с него - само при въвеждането на когенерация.

Регулаторът не трябва да допуска сегашната ситуация, при която топлофикациите в страната горят скъпия природен газ за производство единствено на топлинна енергия. Цената на "синьото гориво" се покачва в световен мащаб и ние няма как да избягаме от това. Поради тази причина е крайно необходимо въвеждането на комбинирано производство, каза още Бабучев.