Ясна визия за развитието на ВиК отрасъла и оптимизиране работата на ВиК холдинга, като се активизират дейности по стабилизиране на водния сектор в страната. За това настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на среща днес с ръководството на "Български ВиК холдинг" ЕАД, съобщи ресорното ведомство.

По думите й е крайно време е дружеството да заработи на пълни обороти, да окаже реална подкрепа на този стратегически сектор и да се погрижи за ВиК-та в страната и хората.

Министърът поиска ясна стратегия за работата на холдинга в бъдеще и настоя ръководството му да задълбочи сътрудничеството с ВиК дружествата. Необходимо е да се оказва не само финансова, но и експертна помощ на водните оператори и да се осигурят различни източници на финансиране, стана ясно още в хода на разговора.

Целта е да се подобрят условията на работа във ВиК дружествата от една страна и от друга да се повиши качеството на ВиК услугите за населението.

В срещата участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, представители на МРРБ, членовете на Надзорния и на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг ЕАД".

Припомняме, решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството.