Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя новия дълг, ако той бъде изпълнен според условията, представени от финансовия министър Владислав Горанов.

Това обяви председателят на организацията Кирил Домусчиев в студиото на БиТиВи. По думите на Домусчиев такова рамково споразумение е редно да се подпише и "да се възползваме от условията на пазара". Домусчиев обаче каза, че условията, които подкрепят е използването на дълга за погасяване на стари задължения и тегления през годините само за покриване на дефицита.
На този етап такива са уверенията на министър Горанов, получени от КРИБ. Ръководителят на организацията допълни, че според преценката им, избраните банки са най-добрите възможни.

Тази седмица от КРИБ ще внесат официално своите предложения за мерки в пенсионната система. Кирил Домусчиев изрази надежда да бъдат приети и занапред във времето предложенията на КРИБ за промени, въпреки че са доста радикални по своето съдържание.

"По наши изчисления 2 милиарда е дефицитът в НОИ", отбеляза Домусчиев. От работодателската организация смятат да отправят своите предложения и към здравния министър за течове в Здравната каса.

Кирил Домусчиев беше категоричен, че сега, в момента трябва да се правят реформи.

"Сега е моментът и сега му е времето правителството и всички политици да се обединят и най-сетне да започнат да осъществяват истински реформи. Моментът е назрял за реформи, кризата е много сериозна - проблемът е много сериозен във всички сфери - образование, здравеопазване, правосъдие, енергетика, навсякъде... В противен случай България няма да просъществува във времето", заяви председателят на КРИБ.

Той оцени работата до този момент на КРИБ с финансовото министерство като добра, както и положително работата им с Делян Добрев, който "прави много сериозни и добри предложения за промени в сферата на енергетиката"

"Тепърва ни предстоят по-сериозни разговори с министър Ивайло Калфин", отбеляза Домучиев, като потвърди, че за момента със социалния министър работодателската организация комуникира най-трудно. Проблематично е желанието на социалния министър да вдига осигуровките, без да са направени реформи и да са запълнени дупките на изтичане в пенсионната система. Това, предупреди Домусчиев, изпраща лоши сигнали както към работодателите, така и към инвеститорите.

Според Кирил Домусчиев не става дума за национализация в предложението на Горанов за прехвърляне на партидите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ. "Ние от КРИБ сме твърди, че вторият стълб на осигуряване трябва да се запази. Решението в края на миналата година беше взето между синдикати и правителство, а то е въпрос за свобода и избор на всеки един гражданин."