Първите симптоми на финансовата криза се наблюдават у нас, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски.

В момента се наблюдава свиване на потребителския пазар и блокиране на финансовия сектор.

Първите сектори, които станаха жертви на кризата са тези, които продават стоки на кредит, обясни министър Орешарски, цитиран от БНР.

Световната финансова криза е причина за спирането и на миннодобивното дружество „Рудметал" в Рудозем и рудник „Димов дол", а през декември ще бъде спряно производството в "Стомана Индъстри" в Перник.

„Трябва да насочим още по-голямо внимание от това, което е маркирано в бюджета, към последиците в реалния сектор, защото намаляването на чуждите инвестиции и намаляването на експортните възможности ще доведе и до по-ниска стопанска активност, по-нисък икономически растеж.

Всяка прогноза в тази среда е с висока степен на риск, но в случая е особено висока степента на неопределеност", коментира министър Орешарски.

 Пламен Орешарски участва в заседание на заседание на Консултативния съвет по икономика към НДСВ. Темата беше „Бюджет 2009".

В същото време военният министър Николай Цонев коментира, че в бюджета за отбрана ще постъпят много по-малко пари от продажба на военни имоти от предвиденото.
Причината за това е световната финансова криза, коментира министърът.