КТ "Подкрепа" предлага коефициентът за увеличаване на работните заплати за 2008 г. да бъде 14,4 %, съобщи БНР.

Това се посочва в отворено писмо на президента на синдиката Константин Тренчев до българските работници и служители.

КТ "Подкрепа" не е съгласна препоръчителния коефициент за календарната 2008 г., както и с методиката, по който се формира.

От синдиката смятат, че на фона на драстичното увеличение на инфлацията /14,6 на сто по данни на НСИ/ и увеличението от 1 юли на цените на тока, водата, природния газ и топлоенергията, предлаганият препоръчителен коефициент от работодателите, диференциран за различни заплати, е унизително нисък.

Според тях увеличението от 9,97 процента на работните заплати около размера на средната за страната /500 лв./ ще бъде нищожна компенсация на задаващите се инфлационни процеси и в него са отчетени само 30,2 на сто от ръста на производителността на труда, останалите показатели са занулени.

В писмото се препоръчва на отрасловите и местни структури на КТ "Подкрепа" и на синдикалните организации на КТ "Подкрепа" в преговорите за работните заплати с работодателите да се съобразят с по-високите стойности на производителността на труда в значителна част от секторите на промишлеността /12,4% ръст на производителността на едно лице в индустрията/.

Те предлагат да се вземат предвид и по-високите конкурентни позиции на отраслите, браншовете и предприятията.