КТ "Подкрепа" предлага промяна на данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум. Това заяви председателят на синдиката Димитър Манолов пред БНР.

Той не е убеден, че дефицитът от 18 млрд. лв. за следващата година е правилно калкулиран. Според него политиците обичат да плашат хората. По думите му трябва да се търси възможност за компенсиране на дефицита, като се увеличат данъците върху доходите на работодателите, понеже те искат да намаляват заплатите.

Синдикалистът е на мнение, че трябва да бъдат частично възвърнати нивата на осигурителните вноски. Манолов смята, че осигурителната система е била лишена от 25% от собствените си приходи.

"След 2000 година, а и още от края на 90-те, всичко започна със създаването на Здравната каса, заради което бяха извадени 2% от осигуровките за пенсия и за други неща, след което бяха извадени и още - за насърчаване на бизнеса - и осигурителната система беше лишена от 25% от собствените си приходи. Това, което сега виждаме като дефицит, не би трябвало да изненадва никого. То не е дефицит, просто тези пари се събират по някакъв друг ред, а не през осигурителни вноски, т.е. през данъци", отбеляза той. По думите му това няма да реши проблема с дефицита в осигурителната система, но ще го смекчи.

Лидерът на "КТ Подкрепа" се застъпи и за възстановяване на намалените ДДС ставки на предходните им нива.

Служебният финансов министър предлага промени в данъчните закони

Служебният финансов министър предлага промени в данъчните закони

Публикуваха за обществено обсъждане промените