В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте, безработицата е ниска - какво искаме. Заплатите догонват икономическия успех. По-добре да се направи, така че икономиката да работи на по-високи обороти. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

Всичко е поскъпнало, но икономиката не е спряла, увери той. Хората използват спестяванията си да контрират инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е лошо. Може да очакваме плавно повишаване на лихвите. Банките трябва да го правят внимателно, за да не спънат икономиката, обясни бившият председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

"С удоволствие ям бял хляб. Няма да стане по-евтино", каза Хампарцумян. Ако търсиш хубав хляб, той е скъп. Самата идея, че българите набиват хляб от сутрин до вечер, е наивна. Хората, които обичат хляб, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с хляб в голяма степен е в сивата зона, държавата трудно успява да се пребори, ще се изравнят позициите на тези, които досега са крали ДДС. Мярката (с намаление на ДДС за хляба - б.р.) има смисъл от гледна точка на изсветляване. ДДС е един от основните приходи на държавата, припомни финансистът.

Диференцираните ставки трудно се администрират, започва арбитраж от съобразителни хора, които се замислят как да се възползват, обясни Хампарцумян.

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

Коалицията единна и в незнанието нулев ДДС на хляба ще намали ли цената

Решаването на проблема с корупцията е да се намали потенциала за корупция, да няма възможности за крадене.

Сложната коалиция, която ни управлява, иска да покаже загриженост за хората. Когато се направи дискриминационна мярка, трябва да създадеш правила, които да бъдат контролирани. "Хеликоптерните пари" са развращаващи и дават грешни сигнали, каза Хампарцумян относно мерките на кабинета "Петков" за справяне с високата инфлация.

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

Любослав Костов даде пример с 0% ДДС на хляба

"Имаме институционална неефективност заради предишните години на лошо управление. Дори да решат нещо (сегашните управляващи), те нямат в себе си инструментите", каза Хампарцумян и даде пример с американска поговорка - "Глупавият човек и с перфектен инструмент остава глупав".

Нужда от стратегическо мислене, каза Хампарцумян по повод антикризисните мерки и скандала с металните решетки на официалния вход на парламента.