Според председателя на Управителния съвет на Института по пазарна икономика Красен Станчев интересите на работниците в "Кремиковци" ще бъдат защитени много по-добре в процедура на ликвидация.

"Работниците са едни от кредиторите и те ще бъдат обезщетени", обясни експертът, цитиран от БНР.

Според него в предприятието все още има здрави части, които могат да бъдат продадени, а не да се конвергират дълг срещу собственост, каквато е идеята на оздравителния план.

Според Станчев при нормална и цивилизована ликвидация е възможна и друга схема, при която работниците ще получават части от това, което ще се продава за обезпечаване на интереса на кредиторите.

"Кредиторите за 70% държавни предприятия- НЕК, БДЖ, Булгаргаз другите 30 % са чуждестранни инвеститори", припомни експертът.

Допълнително Станчев обясни, че в "Кремиковци" е натрупан толкова много отпадък от дейността на заводите, че да има работа поне още за 10 години при относително добра конюнктура на пазара.

Никой не иска запазването на комбината в сегашния му вид. Задълженията на "Кремиковци" са 2 млрд. лв.

Синдикатите в комбината държат да не се пристъпва прибързано към ликвидация и да се приложи оздравителния план. Планът обаче не беше подкрепен нито от облигационерите, нито от държавата, и това предполага бъдеща ликвидация на металургичния гигант.

От друга страна според Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), държавата може да направи промяна в законодателството и да се приложи процедура за запазване на определено производство.

По думите й влакът за оздравителен план на „Кремиковци" е изпуснат.
„Трябва да видим дали все пак има вагон, който можем да хванем, след като изпуснахме много влакове", коментира Паунова.