Земеделски производители от Варна се оплакват от липса на работна ръка и подбиване на цените на стоката им от вносни продукти. Това стана ясно на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, домакин на което беше Областният информационен център в морската столица.

Въпреки че продукцията на десертно грозде тази година е с добро качество, има трудности с реализацията на пазара.

Производител от Аксаково обясни, че цената на борсите на вносното грозде от Гърция е 1,30 лв. за килограм, докато същото качество у нас струва 1,80 лв. Той добави и че има проблеми с намирането на работници, което налага да се търсят желаещи от други общини в областта, въпреки че надникът е 50 лева. Работна ръка се внася и от Украйна.

Малки и средни фермери предлагат продукцията си под обща марка

Малки и средни фермери предлагат продукцията си под обща марка

Те се обединяват в кооперативи със свой браншови стандарт

Производителите посочиха, че минималното заплащане на наетите е 800 лв., като допълнително им се осигуряват квартира и храна.

Според тях проблем е нормативната уредба, която предвижда компенсации само при 100% загуба на добива при градушка или пожар.

Присъстващите на срещата предложиха да бъдат създадени сдружения от производители, които да обединяват и защитават интересите им. Беше обсъден опитът в тази сфера в други държави - като пример за добра практика бяха дадени кооперативите в Гърция.

На заседанието бяха представени и актуални възможности за европейско финансиране за фермерите. Шанс за тях е отворената в момента мярка 16.1. "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

Управителят на ОИЦ-Варна Виктория Николова обясни, че земеделците могат да получат информация за кандидатстване в информационната система ИСУН 2020, чрез която се подават проектни предложения.

Отпуснаха над 4,5 млн. лева за дребните земеделци

Отпуснаха над 4,5 млн. лева за дребните земеделци

Средствата са разпределени между 4 176 кандидати