30 на сто от всички предприемачи у нас са жени. Такъв е и средният процент на нежния пол в икономиката в Европа, което поставя страната ни на средните нива по този критерий.

Тези данни представи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на икономически форум на тема „Предизвикателствата пред икономиката на България".

Министър Лукарски обърна внимание на дамите в икономиката ни.

„Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи само на мъжете. Но аз съм убеден, че без жените картината на световната икономика щеше да бъде по-бедна на иновации", убеден е икономическият министър.

През последните години у нас се наблюдава плавно увеличаване на жените предприемачи, стана ясно от думите на министър Лукарски. Именно заради това една от поставените цели от икономическото министерство е да увеличи още повече процента на нежния пол в бизнеса.

В тази посока от министерството ще се захванат с разработването на стратегия за насърчаване на женското предприемачество. В нея ще бъдат заложени мерки за достигане на основната цел - увеличаване на броя на жените предприемачи. Сред тези мерки са провеждане на обучения, даване на гласност на проблемите на жените предприемачи.

Като за финал министър Лукарски избра цитата на Шерил Сандбърг: „Мъжете все още движат света и аз не съм сигурна, че върви в добра посока".

„Аз съм сигурен, че ако вървим заедно всички предприемачи, посоката на България ще бъде добра", заключи министър Лукарски.