Малките фирми няма да могат да се възползват от програмата "Възстановяване", заяви пред БНР председателят на Сдружението на малките и средните фирми Елеонора Негулова.

През седмицата беше представена схема за получаване на кредити на пазарни цени, но с 80% обезпечение от Фонда на фондовете. Целта е да се помогне на бизнеса да възстанови напълно дейността си след загубите от пандемията COVID-19.

Кредит до 70% от оборота през 2019 или 2020 година могат да получат микро-, малки и средни фирми чрез схемата на Фонда на фондовете.

Този продукт обаче е недосегаем за много от фирмите, предупреди Елеонора Негулова.

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Това обяви вицепремиерът Пеканов

"Оборотният капитал не може да минава само през кредити. Особено за микропредприятията достъпът до кредити вече е изчерпан като опция, защото включително много колеги са взели и потребителски кредити, за да финансират икономическата си дейност като собственици и сега ново кредитиране не е достатъчно, според нас. Трябва да има комбинация от грантови схеми с възможности за кредитиране с гратисни периоди." - поясни тя.

По думите й, също така трябва да се разработят продукти, които да са насочени към определени сектори и към определени географски региони.

КНСБ: В Плана за възстановяване и устойчивост няма визия за индустриална мощ

КНСБ: В Плана за възстановяване и устойчивост няма визия за индустриална мощ

Не искат преквалификация в кравари и берачи на лавандула