Да има отзоваване на народни представители и на министри от избирателите и то да бъде уредено в Конституцията, предлагат от КНСБ. Синдикатът организира конференция за конституционните промени, които смята за необходими, с уточнението, че те изискват свикване на Велико народно събрание.

Да се създаде механизъм за отзоваване на народни представители, включително с искане на определен брой избиратели, прокламират от КНСБ. Според синдикалистите е редно да се регламентира и въвеждане на отзоваване на министри, включително и при искане на 1/10 от избирателите.

КНСБ подкрепя и въвеждането на законодателна инициатива в правомощията на президента, както и повече тежест на ветото му - да са нужни 2/3 от гласовете на депутатите за преодоляването му.

Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, очерта визията на синдиката, че трябва да се създаде отделна глава в Конституцията, която да урежда правото на избор с акцент върху изборите и референдумите.

Да се уреди по категоричен начин разбирането за задължително гласуване като пряко произтичащо от Конституцията и да се предвиди провеждане на избори по електронен път, призова Христов. Според него е редно и да се създаде текст, който предвижда преди избори партиите на държавна субсидия да бъдат задължени да провеждат предварителни избори между членовете си и граждани за позицията на кандидатите в изборните листи.

От синдиката обявиха, че са изпратили писмо до държавния глава Росен Плевнелиев във връзка с предложението му за референдум за изборните правила. Според вицепрезидента на КНСБ е редно за задължителното гласуване първо да се запита Конституционния съд, защото, ако той разтълкува закона в полза на такъв вот, то може и да не се налага референдум.

КНСБ предлагат и конституционно да се разпише правото на всеки на закрила срещу безработицата. От самостоятелен тест се нуждае и правото на отпуск, за да се декларира, че то трябва да се ползва и не може да се унищожи или загуби, дори по давност.

Правото на социално и здравно осигуряване следва да се разглежда и като задължение, смятат в Конфедерацията на независимите синдикати. Те застават твърдо и зад въвеждането на гражданско право на индивидуална и колективна жалба пред Конституционния съд.