Приключихме 2023 г. с ръст от 1.8 % на брутния вътрешен продукт, за 2024 г. предвиждаме той да бъде над 2%. Работим активно да запазим и да надградим икономическия растеж на България през настоящата година. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на работно посещение във Варна, съобщават от пресцентъра на министерството.

Той изтъкна като приоритет запазването и надграждането на преките чуждестранни инвестиции у нас. По думите му въпреки рецесията при икономическите ни партньори в Европа, България отчита най-високия ръст на преките чуждестранни инвестиции за последните 12 години.

Богданов посочи, че за периода от януари до ноември миналата година те са достигнали 3,485 млрд. евро, което е с 36% повече спрямо същия период на 2022 г.. Част от тези средства са реинвестиция, което е още един знак, че бизнесът в България е оптимистичен за развитието на нашата икономика, поясни министърът.

Богдан Богданов проведе среща с кмета на Община Варна Благомир Коцев, на която двама дискутираха бъдещото икономическо и индустриално развитие на областта. Министърът обяви, че ще бъде сформиран местен инвестиционен екип, който ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. Той ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Богданов засегна и темата за Пловдивския панаир. По думите му до края на месец март се предвижда акциите в Пловдивския панаир да бъдат върнати от общината на държавата. Той подчерта, че е важно обществото да знае, че държавата приоритизира развитието на този стратегически актив.

ЕК прогнозира забавяне на икономическия растеж в България

ЕК прогнозира забавяне на икономическия растеж в България

Очаква се по-малко забавяне на инфлацията