Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще вземе участие в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Брюксел.

Очаква се на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство да продължи задълбоченият политически дебат по отношение на законодателните предложения във връзка с прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика.

България възнамерява да се придържа към досегашните си позициите по отношение на предстоящите реформи на ОСП, съобщават от пресцентъра на министерството.

В събота по време на кръгла маса, посветена на проблемите в животновъдството, министър Цветанов съобщи, че ще отстоява исканията на нашите фермери на настоящото заседание.

Те протестираха в продължение на два месеца. В момента животновъдите са дали срок до 5 октомври правителството да вземе спешни мерки за спасяване на сектора.  

Предвидено е освен това Европейската комисия да представи предложение за Регламент на Съвета за изменение на няколко регламента във връзка с разпределянето на храна за най-нуждаещите се лица в Общността.

По време на срещата Европейската комисия ще представи и информация за актуалното състояние на преговорите в рамките на Световната търговска организация по Програмата за развитие от Доха.

В дневния ред е включено и представяне на предложение от Ирландия относно разпределението на усилията между държавите-членки в рамките на Общността в борбата с изменението на климата.