Митничарите на Малко Търново са задържали контрабандно пренасяни 14 300 етикета за дрехи с логото на Световното първенство по футбол в Русия, съобщиха от Агенция "Митници".

Етикетите са открити при митническа проверка на лек автомобил "Мицубиши" със сръбска регистрация, който е пътувал от Турция за Сърбия през България.

Според специалистите, начинът, по който са били опаковани етикетите е показвал, че е имало предварителна подготовка за пренасянето им през граница.

Етикетите са открити на 12 юни 2018 г. около 14,30 часа в кола със сръбска регистрация. Шофьорът и неговият спътник, сръбски граждани, са обявили, че не внасят нищо за деклариране.

При проверка митничарите откриват в багажника на колата, в чанти и поставени между лични вещи в отделни найлонови торби, общо 19 860 броя етикети за дрехи с различни изображения.

14 300 от тези етикети са с логото на ФИФА на Световното първенство по футбол в Русия. 7500 броя от тях са текстилни етикети, 6800 броя - хартиени. Били са в два отделни пакета.

Други 4800 от задържаните етикети са с изображения на футболни топки и различни надписи или общо 19 100 са задържаните етикети на футболна тематика.

Шофьорът на автомобила, който е сръбски гражданин, е признал, че етикетите са негови. По думите му, той ги е закупил от пазар в Истанбул. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

За последната година и половина на всички наши граници са задържани 474 857 спортни стоки. Над 330 000 от тях са задържани през 2017 г., а над 140 000 през 2018 г. Близо 84% от тях са установените фалшиви стоки, а останалото количество е задържано при опит за контрабанда. Голяма част от задържаните стоки са текстилни изделия и са били предназначени както за българския, така и за европейския пазар.

Най-често задържани са имитации на популярните масови спортни брандове, както и на по-луксозни марки, които имат спортно-елегантни колекции.

Шапките с твърда козирка са сред най-често задържаните спортни стоки. През тази година митническите служители от Митница Варна са задържали само при два случая над 26 500 броя такива стоки. Стоките са открити при проверка на два контейнера, пристигнали на пристанище Варна Запад.