8255.3 млн. лева приходи от мита, ДДС при внос, акцизи и глоби е внесла Агенция "Митници" в държавния бюджет през миналата година. От агенцията отчитат, че са повишили своя финансов резултат. Внесената сума е с 2.4% над постъпленията през 2015 г. и с 3.5% над приходите, заложени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г.

От "Митниците" съобщават, че на 4877.6 млн. лева възлизат нетни приходи от акциз. От тях 4805.0 млн. лева са постъпили в държавния бюджет, 1.7 млн. лева са сумите, погасени с ваучери, представени от земеделските производители за зареждане на горива, и 70.9 млн. лева е размерът на акциза, преведен на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), във връзка с прилагането на схема за държавна помощ "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство".

Представяйки отчета си за миналата година от Агенция "Митници" отбелязват, че постигнатите резултати надвишават с 6.8% приходите от акциз, събрани през 2015 г., и с 4.4% - планирания им годишен размер.

През годината са задържани, иззети и обезпечени стоки с оценена пряка щета за бюджета близо 21 млн. лева, както и валута и благородни метали на стойност над 5 млн. лева.

Оказва се, че делът на потребяваните в страната нелегални цигари е намалял с 5.3 процентни пункта от 13.4% през второто тримесечие на 2015 г. до 8.1% през същото тримесечие на 2016 година.

Миналата година митничарите са задържали над 43.9 млн. къса нелегални цигари. Това е с 47.0% повече в сравнение с предходния период. Регистрира се 80.0 % ръст на количествата задържан нелегален тютюн за пушене. Хванати са 51 722 кг.

440 000 л са енергийните и над 289 000 л са алкохолните продукти, за които е установено нарушение на акцизното законодателство.

На над 3 721.655 кг в 99 случая възлиза общото количество наркотични вещества и прекурсори, задържани от митничарите. С три път са намалели задържаните количества спрямо предходната година.

Изминалата година бележи ръст от 40% и при заловените количества хероин (360 кг в 18 случая). Най-често задържаният вид наркотик на границите на страната ни през миналата година е била марихуаната. Предотвратени са 21 опита за нелегален трафик и са задържани общо 636,701 кг марихуана. Това количество е със 17% по-голямо в сравнение със задържаното през 2015 г.

57,986 кг кокаин са задържани от митничарите през 2016-а. Те са хванати при 15 различни случая.

От Агенция "Митници" отчитат като нов момент залавянията на значителни за страната ни количества кокаин, превозвани с товарен сухопътен транспорт от Западна Европа през или за България. Пример за това са задържаните от митническите органи количества на вход в страната на МП Калотина (23 кг) и ГКПП Кулата (26 кг).

Агенция "Митници" публикува доклада си в Международния ден на митниците, който се отбелязва днес.

Във връзка с изтеклата година шефката на агенцията Розалия Димитрова коментира, че е била изключително важна за митническите администрации на държавите членки. Започнало е прилагането на новия Митнически кодекс на съюза. Нашата страна е имала за задача да модернизира националните нормативни актове и митнически процедури, както и да разшири обхвата на митническите информационни системи.