Влизането на страната ни в "чакалнята" на еврозоната и последващото членство в нея ще доведат до повишаване на кредитния рейтинг и ще донесат след себе си редица перспективи в полза на бизнеса. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция на тема "Бъдещето на икономическия паричен съюз".

Борисов беше категоричен и че Министерството на икономиката и работодателските организации твърдо подкрепят ускоряването на работата за членството в ERM II и еврозоната, съобщиха от МИ. 

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Седемте мерки трябва да са изпълнени до юни 2019 година

Според зам.-министъра вдигането на кредитния рейтинг на България при равни други условия ще допринесе и за по-ниски лихви, както и за по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции.

От своя страна пък нарастването на инвестиционната активност щяло да доведе и до пряко отражение върху оценките и нагласите на предприемачите за състоянието на бизнес климата, който при нарастващи очаквания за бизнес операции следва да се подобрява.

Борисов коментира, че това би довело до една бърза репутационна печалба, която трудно би могла да бъде оценена, но в дългосрочен план тя би следвало да се мултиплицира и със сигурност ще има отражение в милиарди евро годишно по линия на инвестициите.

Борисов представя в Брюксел кандидатурата на България за ERM-2

Борисов представя в Брюксел кандидатурата на България за ERM-2

Официално документите ще внесе финансовият министър на 14 юли…

Като още една полза от членството ни в еврозоната зам.-министърът подчерта приключването на спекулациите за девалвация, свързани с промени в бюджетната политика, контрола над инфлацията, състоянието на търговските банки, външните капиталови и текущи трансфери.

Борисов изрази мнение, че в рамките на контекста на Българското европредседателство и изведения приоритет за интегриране на Западните Балкани, влизането на България в еврозоната би превърнала страната ни в успешен регионален модел за стабилност и просперитет.

Дончев не обещава експресно влизане в чакалнята за еврото

Дончев не обещава експресно влизане в чакалнята за еврото

Стремим се към 6% ръст на икономиката годишно