За много смущаващи факти около така наречения доклад на ДКЕВР, представен по-рано днес пред медиите и констатирал нарушения в ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН алармира източник на news.bg.

Не е вярно, че има нарушения на лицензията и на приватизационните договори, както и няма изискване дружествата да използват 50% собствен капитал и 50% привлечен.

Има такова изискване за третия регулационен период, а в момента елразпределителите се намират във втория. Информацията се използва невярно, с което се създава впечатление за нарушение на лицензията, а всъщност такова изискване няма, категоричен е източникът ни.

За доклада на ДКЕВР може да прочетете тук.

Подчертава се и фактът, че експертите не разполагат с методика за извършване на такъв вид регулаторен одит, тъй като ДКЕВР няма методика за такъв одит. Те го извършват на базата на една заповед, обаче експертите им не са лицензирани за това нещо.

Дори тези, които проверяват счетоводството, нямат необходимия сертификат за експерт-счетоводители, което може да се окаже доста притеснително, защото те ще направят изводи, които може би не са професионални.

Стана ясно още, че тези експерти са отказвали да подпишат декларации за конфиденциалност. Така могат да ползват информацията за различни користни цели - това е търговска информация, която може да бъде използвана за търгове, нарушавайки правата не само на компанията, но и на потребителите.

Отново се подчертава и позицията, изразена официално днес от дружествата, че този доклад въобще не им е представен - не знаем дали изобщо такъв доклад съществува, както и какво пише в него.
Като капак - сред хората, които правят проверките, има такива, които са освободени от дадени длъжности от електроразпределителни дружества и от „Булгаргаз".

Става дума за хора, които са настроени срещу дружествата, защото са бивши служители. Може да се търси реваншизъм от тяхна страна, да не са обективни в оценките си.
Става дума за три или четири такива случаи, уточнява източникът ни.