Специални скенери за борба с контрабандата ще бъдат инсталирани на граничните пунктове. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в кулоарите на парламента.

Той каза, че вече е проведен разговор за това с шефа а митниците Ваньо Танов и изтъка, че на среща с Асоциацията на тютюнопроизводителите и тютюноизносителите са се договорили да се сформира обща работна група за борба с контрабандата.

Дянков съобщи, че скенерите ще възлязат на стойност около 15 млн. лв. и че над 75% от парите за тях ще дойдат като помощ на България от други държави.

Минисрът Симеон Дянков поясни, че са започнали преговорите за това по две неевропейски програми за подпомагане на борбата с контрабандата, от където се очаква финансирането за скенерите.

Припомняме, по-рано днес антимафиоти от Областната дирекцияна МВР в Благоевград разкриха контрабанда, ощетила държавния бюджет с 3 000 000 лв.

Вносителите опитали да избегнат плащания на митнически сборове като подменили митническия код за акцизна стока с такъв за неакцизна.