Регионалното министерство очаква 23 млн. лв. повече приходи в бюджета от продажбата на винетки. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в годишното информационно събитие на ОП "Региони в растеж" 2014-2020.

Министър Нанков обясни, че заложените приходи в бюджета са можели да бъдат и повече, но част от тях са компенсирали премахнатите административни такси, свързани с кадастъра, например. Той бе категоричен, че по-големите приходи ще отидат пак за ремонт на пътищата. По думите му като цяло секторът и на държавните и на общинските пътища ще остане недофинансиран, докато не се въведе тол системата.

МРРБ иска още 200 мил. лв за инфраструктура над предвидените

МРРБ иска още 200 мил. лв за инфраструктура над предвидените

Очаква се повишение на приходите на министерството

Николай Нанков обясни, че общините имат право на данък МПС и също така те могат да генерират достатъчен ресурс и да си поддържат общинската инфраструктура. Той подчерта, че с въвеждането на тол системата се очаква да се увеличи тежестта за тежкотоварните автомобили.

По думите му имаме пример как транспортната фирма в Сърбия е обременена достатъчно и плаща по 70 евро, а в България плаща 11 евро за същия километраж.

"В момента от транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили генерираме около 40 млн. лева. Очакваме с тол-а приходите да нараснат минимум десет пъти от транзитно преминаващите. Ще генерираме около милиард по линия на тол системата. 40% от тях се генерират от транзитно преминаващите автомобили", коментира регионалният министър. Николай Нанков бе категоричен, че през зимата затварянето на магистралите за почистването им е нормалният подход. Такава е практиката в почти всички страни от стара Европа.