Приходите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в бюджет 2018 се повишават с 18,4 млн. лв. спрямо тазгодишния.

В проектобюджета е предвидено най-голямото повишаване на приходите да дойде от винетните такси - с 23 млн. лв нарастват приходите на ведомството.

Част от очакваните приходи са от увеличението на еднодневните винетки за тежкотоварни автомобили над 3,5 тон. Внедряването на тол системата от 2019 г. ще позволи реализацията на големите проекти на база увеличените приходи, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Това се случи при представянето на проекта на бюджет на министерството пред Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство към Народното събрание. Министърът изтъкна, че бюджет 2018 е добър и балансиран и са спазили указанията на министъра на финансите и разходните тавани при разработването му.

С 5 млн. лв. повече от такси очаква МОСВ през 2018 г.

С 5 млн. лв. повече от такси очаква МОСВ през 2018 г.

Увеличени са и разходите на ведомството в бюджет 2018

Общо очакваните приходи на ресорното министерство са 372 573 100 лв., посочи Нанков. Той акцентира, че постъпленията в Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за национален строителен контрол ще бъдат по-малко. По точно - 2 млн. лв. по-малко да бъдат приходите на АГКК заради намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и отпадане на някои от услугите, обясни министърът и допълни, че с 2,56 млн. лв. по-малко са планираните приходи в бюджета на ДНСК. Това пък се дължи на ограничаване на контролната дейност на дирекцията с изменението на Закона за устройство на територията.

Разходите на министерството се очаква да скочат със 17 млн. лв. през 2018 г. а предвидената сума е в размер на 418 365 000 лв., информира регионалният министър.

Разходите са планирани в изпълнение на три области на политики и девет бюджетни програми. От тях 15,5 млн. лв. са за укрепване на свлачища, 1 млн. лв. - за благоустройствени дейности в населените мести, а 500 000 лв. са за ремонт на общински пътища. Останалите 500 000 лв. са във връзка с увеличение на минималната работна заплата и осигурителните вноски за фонд пенсии с 1%, обясни Николай Нанков. Той добави, че средствата за ВиК по план ще се повишат с 6 млн. лв. Парите ще бъдат използвани за реконструкция на водопроводни мрежи в населените места.

Свръхцентрализацията на бюджета обезпокои ДСБ, Да България и ДЕОС

Свръхцентрализацията на бюджета обезпокои ДСБ, Да България и ДЕОС

Ще са необходими още 33 години за достигане на средно европейските доход

Освен предвиденото в проектобюджета до тук, по искане на МРРБ за финансиране на приоритетни инфраструктурни проекти и програми над разходния таван за 2018 г., по централния бюджет са предвидени допълнителни 85 млн. лв. за магистрала "Хемус", 110 млн. лв. за обходния път на Габрово - фази 1 и 2, както и 160 млн. лв. за разплащане към Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност.

Преди началото на новата година към банката се очаква да бъдат разплатени общо 693 млн. лв. за въведени в експлоатация сгради, а през периода 2018 г. до 2020 г. разплатените средства се очаква да достигнат 1, 307 млрд. лв.