Обнародвани са промени в Наредба №6 от 20 март 2007 г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От 2 април 2024 г. са премахнати ограниченията за клане на животни от тази порода в кланици на територията на определени общини в областите Бургас, Варна и Шумен. Намалява се и минималната площ за отглеждане на едно животно. Създава се също възможност за отглеждане на свине от източнобалканската порода на открито в райони с двойни заграждения.

С цел запазване на генофонда на породата извън регламентираните територии се разрешава отглеждането на източнобалкански свине с писмено разрешение от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и след писмено съгласуване с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Остава в сила изискването обектите за отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски да се регистрират по реда от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Валидни са и разпоредбите при провеждане на профилактични мероприятия срещу заразни и паразитни болести, като собствениците на свине са длъжни да осигуряват условия и персонал за извършването им. Задължително трябва да се спазват указанията на официалния ветеринарен лекар.

Въвеждат се минимални изисквания за биосигурност към свинефермите.

България може да загуби биологичния вид "Източнобалканска свиня"

България може да загуби биологичния вид "Източнобалканска свиня"

През 2008 г. сме имали 55 хиляди броя, сега - 400