България може да загуби биологичния вид "Източнобалканска свиня". Заради африканската чума по свинете в страна са останали 400 животни, съобщи БНР, позовавайки се на животновъди.

За сравнение през 2008 година популацията на тези прасета у нас беше 55 хиляди броя, през 2018-а тя се сви до 3500, сега вече са останали само 400.

Изготвят анализ за борба с африканска чума по свинете

Изготвят анализ за борба с африканска чума по свинете

В документа ще бъдат определени и критичните точки

От Агенцията по горите ще определят специални терени за отглеждането на животните от тази порода.

Източнобалканската свиня е уникална стара порода, която обаче може да загубим заради чумата и заради чиновническо безхаберие, алармират от браншовата асоциация за развъждане на този вид.

Няма да удължават сезона за групов лов на дива свиня

Няма да удължават сезона за групов лов на дива свиня

Запасът от този вид в страната е силно намален

Предвид усложнената обстановка в страната от болестта африканска чума по свинете е затруднено пасищното отглеждане на съществуващите четири стада.

Затова от агроведомството възложиха на Агенцията по горите да потърси терени за отглеждане на източно балкански свине, където могат да се издигнат ограждения за опазване на прасетата.

Откриха африканска чума при дива свиня

Откриха африканска чума при дива свиня

Бил подобрен обхватът на ветеринарния контрол в личните стопанства

Свиневъдите, които отглеждат тази порода, поискаха намеса от държавата за опазване на генетичния фон. Страната ни може да се проучи опита на Испания и Португалия за запазване уникалността на редките породи, смятат те.