Сезонът за групов лов на дива свиня тази година няма да бъде удължаван, съобщи БНР, позовавайки се на Съюза на ловците и риболовците в България.

Ловците трябва да знаят, че предстоящите почивни дни са последните, в които могат да излязат на излет и да упражняват хобито си .

Съгласно изискванията на закона груповият лов на дива свиня е разрешен до втората неделя на месец януари, ако няма издадена последваща заповед от Министерството на земеделието.

Към момента такава не е издавана, няма и сериозни причини, които да налагат за удължаване на срока за групов лов на дива свиня поради факта, че запасът на този вид в страната е силно намален - както от заболяването африканска чума по свинете, така и от отстреляните животни по време на ловните излети.

По данни на Агенцията по горите от началото на 2020 година до вчера са отстреляни почти 16 хиляди диви свине в страната, като това е два пъти по-малко, отколкото предишната година.

От Агенцията по храните пък отчитат, че само през ноември у нас са установени нови 31 случая на африканска чума по свинете.