За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния сектор. В документа ще бъдат определени и критичните точки.

Браншовиците предложиха държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се прилага и през следващия програмен период до 2027 г. Според тях е необходимо да се активизира и процесът по сключване на договори по мярка 5.1 "Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития". Те предложиха да се предвиди подпомагане за сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата беше обсъден въпросът за отваряне на пазара в сектора към трети страни, като затова предстои да започнат съвместни действия на държавата и бизнеса.

Припомняме, че епидемията от свинска чума сериозно засегна страната. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.

На 21 юли 2019 година започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата.

Проблемът продължи и през 2020 година.