Управляващите се притесняват, защото ситуацията въобще не е отминала и тепърва се чакат социално-икономическите последствия на това, което се случва.

Пример за това е и предложението за намаляване на ДДС за едни сфери на икономиката за сметка на други, което може да доведе до противопоставяне между тях. Много по-добре е ДДС да се намали за всички от 20 на 18%.

Това заяви адвокат Петър Славов от "Демократична България" пред bTV. 

По думите му нещата отиват към предизборна ситуация. Според него партиите са започвали да се надцакват с много добри предложения към гражданите, оставало сега да не фалира държавата в един момент. 

Ограничаването на правата на гражданите не може да става с министерски заповеди и да се "прескача парламентът", категоричен е юристът.

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма
Обновена

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма

Мярката е временна и ще се правят разчети

Славов е на мнение, че се опитва се чрез замяна чисто понятийно да се запазят мерките за ограничаването на правата на гражданите под претекст, че това е в интерес на тяхното здраве. 

"В много случаи това може да е така, но аз мога да дам конкретни примери от заповедите през последните два месеца, някои от които си бяха откровено глупави - например да забраниш минаването през парковете и да глобяваш хората за това, беше нещо доста неразумно", отбеляза Славов.

Когато отнемаш възможността на гражданите подобен вид заповеди да имат възможността за съдебен контрол и да защитят правата си, когато са глобени въз основа на такава заповед, отиваме в една нова сфера, нещо различно от правовата държава", подчерта адвокатът.

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Това решиха депутатите на второ четене на закона за здравето