Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на участието си в транспортната комисията, че "на фронта на БДЖ няма нищо ново".

След окончателното приключване на одита на транспортното министерство в БДЖ-"Пътнически превози" ще стане ясно дали тримата служители ще бъдат освободени или не от отговорност, стана ясно от думите му.

Желязков даде да се разбере, че няма никакво отношение към освобождаването на тримата членове на съвета на директорите на БДЖ, освен че е приел оставките им.

Припомняме, тримата членове на съвета на директорите на БДЖ подадоха оставка 7 ноември. Това са председателят на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главният изпълнителен директор Владимир Владимиров и финасистът на железопътната компания Филип Алексиев.

Оставките в БДЖ били заради лоша комуникация и напрежение

Оставките в БДЖ били заради лоша комуникация и напрежение

Оценката е на транспортния министър Росен Желязков

По-късно пред журналисти Росен Желязков коментира, че състоянието в БДЖ е като цяло безидейно - липсва идея за развитие.

"БДЖ достига до онова ниво, до което като няма воденичен камък на шията, който да го държи с невъзможност да се развива поради прекомерни задължения, няма идея как да се развива. Това е нивото".

Той изрази съжаление, че няма идея за интензивното развитие, освен въпроси, които са свързани с доставката на нови влакове.

Желязков призна пред журналисти и че при обявяване на приемане на оставките и освобождаване от длъжност веднага би се породил и въпросът кои ще бъдат назначени на тяхното място.

Желязков опроверга подхвърлени в публичното пространство имена на наследници на постовете и отказа да коментира въпроса.

Проблемът според него е, че не би трябвало той да е доволен или не от управител на дъщерно дружество. Той посочи, че това е в работата и задълженията на борда на директорите на "Холдинг-БДЖ", но от там не са взимали отношения по темата.

Желязков повтори, че до този момент не е постъпвал никакъв доклад в Министерство на транспорта за работата и задълженията на дъщерните дружества - БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ-"Товарни превози".

КЗК спря обществена поръчка за 42 влака за БДЖ

КЗК спря обществена поръчка за 42 влака за БДЖ

Заради странни правила на търга

Желязков посочи, че от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са открили нарушения в доставката на нови влакове и са я върнали в изходна позиция. Според него решението на комисията е по-добрият вариант, отколкото да се оспорва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС).

Транспортният министър уточни пред членовете на транспортната комисия, че обвиненията върху членове на съвета на директорите на БДЖ са основателни.

Желязков припомни, че е била проведена среща между него и съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". На въпросната среща се повдигнал въпросът за състоянието на подвижния състав и изпълнението на движението на влаковете до края на годината. На разговора обаче не е станало въпрос за каквито и да било предпоставки за бъдещи промени, като единственото изтъкнато притеснение, е, че има забавени обществените поръчки за ремонт на влакове, както и за закупуването на доста на нови такива.

От друга медия транспортният министър научил, че има внесени доклади от изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" за проверка на пътническите превози. От въпросните доклади станало ясно, че във влаковете има проблем още от 2017 г.

Желязков обясни цялата структура на БДЖ и добави, че целият подвижен състав е в холдинговото дружество и то го предоставя под наем на пътнически и товарни превози. Всички производствени активи са в капитала на дъщерните дружества, като холдинг няма ангажимент към бизнеса на дъщерните дружества.

Към настоящия момент, след като се изплатят задълженията по първи и втори облигационен заем, както и на външния кредитор, холдинговото дружество предприема по-пасивна позиция към своите дъщерни компании, поясни министърът.

БДЖ получи една година отсрочка за дълговете си

БДЖ получи една година отсрочка за дълговете си

За да върне възмездната финансова помощ от правителството

"Министерство на транспорта няма пряко отношение към дъщерните компании", посочи Желязков и добави, че в БДЖ-"Пътнически превози" към 30 септември 2018 има 289 мотрисни влака, като от тях 159 са в експлоатация.

Има предпоставки да се счита, че има неосигуреност на основна дейност на дружеството и нарушаване на графика, изтъкна транспортният министър. Налице са забавяне на провеждането на обществени поръчки за ремонтни дейности на дружеството, като 6 броя скоростни кутии са повредени и се нуждаят от ремонт.

Констатирани са нарушения и в механизма за доставки на резервни части. Има разминаване между планираните и непланираните ремонти. Налице са нарушения на контрола по процеса на ремонт, контролни дейности се извършват от лица, на които не е посочено, че трябва да правят това.

В БДЖ-"Товарни превози" влаковите мотриси са 207 броя, като от тях 100 са в експлоатация.

Транспортният министър увери, че няма да има спрени влакове по различните дестинации, но поиска влаковете, които са в движение да могат да обезпечат графика такъв, какъвто е.

Търсят цялостно решение за БДЖ

Търсят цялостно решение за БДЖ

МС отложи точката от дневния си ред