Лоша комуникация между отделните членове в управителните съвети и липса на работа в екип. Това са мотивите в груповата оставка, която беше подадена от председателя на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и финасиста на железопътната компания Филип Алексиев в холдинг БДЖ.

Това обясни и транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг по темата.

Желязков посочи, че и неговата оценка на ситуацията е такава, т.е. съвпада с мотивите за оставките, че липсва комуникация. "Това е моето разбиране за отговорността на целия борд на директорите", заяви Желязков като обяснение за вълната от оставки.

Трима от ръководството на БДЖ подадоха оставка

Трима от ръководството на БДЖ подадоха оставка

Владимир Владимиров, Велик Занчев и Филип Алексиев

Иначе Росен Желязков категорично отрече да знае и да е запознат с доклад за състоянието на железниците, който да е депозиран при него. "Такъв доклад категорично няма". Росен Желязков разбрал от медии за него, но отрече съществуването му.

На 24 октомври тази година Желязков е назначил вътрешна проверка в холдинг БДЖ, като срокът за нея е 40 дни. Резултатите от този одит още не са готови, затова и оставките от днес не са оценка на работата на директорите.

Една седмица срок си дава Росен Желязков - до другата седмица, за да прецени коя или кои от тези оставки да удовлетвори, стана ясно още от думите му.

Росен Желязков поясни, че на среща с ръководството на БДЖ миналия месец е получил уверение, че железопътният транспорт в момента няма проблеми с графика на движение, ремонтните дейности и текущото състояние на подвижния състав.

Като проблем транспортният министър посочи спирането на процедурата по закупуване на новите мотрисни влакове. Като в момента се очаква КЗК да се произнесе по процедурата.

Росен Желязков даде да се разбере, че повече информация ще има едва след излизането на одитния доклад.

Припомняме, днес по-рано стана ясно и че Европейската комисия съди България заради неспазване правилата на ЕС за безопасност на железопътния транспорт.