Декларация, в която се посочва, че газопроводът "Набуко" е водещ проект в енергийната политика на ЕС, приеха участниците в срещата на високо равнище в Будапеща.

След форума унгарският премиер Ференц Дюрчани, който беше инициатор и домакин на срещата, заяви, че очаква до 2015 г. до Европа да достигнат доставките на природен газ от Каспийския регион.

Според Дюрчaни проектът е "мръднал от мъртвата си точка". Той настоя в бюджета на ЕС да бъдат отпуснати около 300 млн. евро за началния етап, като допълни и впоследствие ще се работи да бъдат дадени още 2 млрд. евро за "Набуко", чиято стойност към момента се изчислява на около 8 млрд. евро.

Припомняме, по-рано днес българският премиер Сергей Станишев, който също участва във форума заяви, че в настоящия момент пред проекта за газопровода "Набуко" има по-добра перспектива.

"Всеки икономически проект носи своите рискове и трябва да има ясна политическа и финансова подкрепа, за да започне", заяви премиерът Сергей Станишев в Будапеща.

Трансграничният газопровод е съвместна инициатива на газовите компании на България, Турция, Румъния, Унгария и Австрия. В проекта участва и германската компания Ер Ве Е.

По предварителни оценки дължината на газопреносното съоръжение ще е 3300 километра. От тях 400 км. ще преминават през българска територия.