Повече от 12% преизпълнение по данъчни приходи очаква финансовото министерство.
Двуцифрено преизпълнение досега не беше постигано и заслугата е на създадената през годината Национална агенция по приходите (НАП), изтъкна финансовият министър Пламен Орешарски.

Бюджетният излишък през изтичащата година също е преизпълнен.
Като цел беше заложено да бъде постигнат 3% излишък, а за годината се очаква той да бъде 3,5%, съобщи още Орешарски.
Големият проблем продължава да остава дефицитът по текущата сметка на платежния баланс и това ще е най-голямото предизвикателство пред финансовата политика следващата година.

Според оценката на финансовия министър заложените за тази година макроикономически цели са постигнати.
Сред тях е и ускоряването на икономическия растеж.
За първите 9 месеца на годината имаме постигнат реален икономически растеж от 6,3%, като за второто тримесечие той е 6,6%, а за третото тримесечие 6,7%.
Това са най-високите стойности за икономическия растеж през годините на прехода, изтъкна Орешарски.

Според неговите очаквания тази година ще приключи с повече от 6% икономически растеж.
Инфлацията през годината ще остане малко под прогнозираната в началото на 2006-а, смята министър Орешарски, а за 2007 г. ще се задържи на прогнозното ниво от 4,4%.
За следващата година се обмисля предсрочно погасяване на остатъчните дългове на страната към МВФ, съобщи още Орешарски.
Националната стратегическа референтна рамка е одобрена вчера от правителството и в началото на следващата година ще бъде представена на ЕК.

Очакванията са до средата на годината тя да бъде утвърдена и да бъдат отворени повече оперативни програми за усвояване на средства от еврофондовете.
Вече са изградени всички звена за усвояване на парите от ЕС, каза министърът и отправи призив към потенциалните бенефициенти да не чакат процеса на оценяване на приключи.
Времето, за което ни правят оценка, е време, в което ние трябва да проектираме, подчерта Орешарски.

Основен проблем на България е проектната готовност, затова всеки потенциален бенефициент трябва да започне консултации още сега и да стартира проектирането, препоръча финансовият министър.