За половин година пивоварите у нас са продали 2 536 122 хектолитра бира, които се равняват на повече от 515 млн. половинлитрови бутилки.
Повечето българи предпочитат да пият бира в домовете си, отколкото да излязат на бирария, пише Money.bg.
Около 65% от продажбите на бира се реализират в т.нар. топъл пазар, или магазинната мрежа за търговия на дребно в страната, а останалите около 28-30% в студения пазар, т.е. заведенията.
Именно в заведенията е отчетено намаление в продажбите на бира, което е резултат от кризата у нас, заявиха производители на пресконференцията по повод на професионалния си празник.
Само за 2008 година пивоварите са платили 84 милиона лв. за акцизи, 188 милиона лева за данъци и 100 милиона за осигуровки на работниците в бранша.
Това се налага и поради факта, че България е сред избраните страни, в които са стъпили едни от най-големите концерни в производството на бира. Внимателно се следи какво се случва в бранша и се оказва съдействие това да бъде „чиста" индустрия от гледна точка на плащането на данъци, акцизи и осигуровки, коментираха експерти.
В момента около 45 хиляди души са заети в производството и разпространението на бира у нас, като от тях над 2 400 души са в директното производство, 3 900 в търговията и 29 хиляди души в другите свързващи отрасли.
До момента няма съкратени или изпратени в принудителен отпуск работници.
Независимо, че чуждите марки създават сериозна конкуренция в бранша, от Съюза на пивоварите се обединиха около становището, че конкурентната средата е благоприятна, а бизнесът почтен.
kratun
на 22.07.2009 в 13:52:25 #34Натъртвам и аз редовно, но все пак гледам да не прекалявам. Преди десетина години изпивах по една каса без особени проблеми, но днес ситуацията е коренно различна. И то не, че много съм одъртял, ами технологиите нещо се промениха и те ни разказват играта. Щото ако изпия една двулитровница от произволна марка, на сутринта ми е леко зле, ако пък отърва коня и изпия две или недай си боже повече, сутрин отново усещам онова така познато желание да скоча от терасата... Не знам дали навсякъде е така, но тук човек трябва много да внимава при употребатана на биронаподобяващи препарати! И точно това е, което не позволява масовото потребление да достига все нови и нови висоти!
![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/icon_lol.gif?_=1446728989)
MmM
на 21.07.2009 в 06:39:56 #33ImperatorA
на 21.07.2009 в 05:17:51 #32наздраве на всички фенове на бирата.![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/beerchug.gif?_=1446728989)
kichobg
на 21.07.2009 в 05:12:34 #31П.С. по USA стандартите всички сме алкохолици --------------------------------------------------------------- То по нашите "стандарти" и хамериканците са тъпи и некадърни.... ама си събират "алкохолици" от цял свят да им движат науката...
kichobg
на 21.07.2009 в 05:09:55 #30срок на годност 3 дена ---------------------------------- Да, навремето и нашата бира беше така - след 3 ден става "на парцали". Но тогава пивоварните си я вземаха обратно, и я продаваха на разни свинеферми... То затова явно и свинското беше свинско - щото си идваше с мезето (биричката)....
![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/icon_lol.gif?_=1446728989)
kichobg
на 21.07.2009 в 05:06:00 #29Uau | 21.07.2009 00:30 от животно което не съществува на планетата -----------------------------------------------------------------------
Ами да паля скарата.....
![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/icon_rolleyes.gif?_=1446728989)
kichobg
на 21.07.2009 в 05:03:40 #28Ех, кога ще ги стигнем чехите или немците....
![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/icon_lol.gif?_=1446728989)
pavelstoqnov
на 21.07.2009 в 03:21:53 #27Да живее бирата и некачественият БГ алкохол покрай нея ;)
burn
на 21.07.2009 в 02:46:05 #26Загорката не е бира, преди няколко дена един приятел драйфа в нас от 4 загорки... Аз съм пил бира в Чехия от чешка пивоварна (срок на годност 3 дена, никакви консерванти, покана от пивоварната) и искам да заявя, че по-добро нещо и досега не съм пил. Зимата Столично, сега в жегата ... мохито-та яко. Това ми е мнението П.С. по USA стандартите всички сме алкохолици
Uau
на 21.07.2009 в 01:30:52 #25Било е на времето сега в БГ няма нищо качествено.От какъв зор ще правят качество като и без това се купува и пие каквото има.За храната да не говорим пълна отрова особенно саламите а месото е с неясен произход от животно което не съществува на планетата.Затова пишат свинско или каквото имат познато в енциклопедията щото е универсално и минава за всякакво,но как бавно се мре от това знаят само онези дето бог вече ги е опростил.Само държави които имат традиция в бирата все още подържат ниво останалите са само имитатори.На имитатор нищо не му става и затова ограничава истинското със закон и добавя лайна и подправки.
kandiman
на 21.07.2009 в 01:13:18 #24Българина е алкохолизиран Така че и 200 милиарда да кажат все ще е верно А алкохола вобще не е добре ама нейсе Алкохолизиран народ по лесно се зомбира
rosko
на 20.07.2009 в 23:39:53 #23кога най-накрая ще започнат пивоварите в БГ да изписват в съдържанието какъв консервант слагат? и дали той е разрешен в ЕУ?
Читател
на 20.07.2009 в 22:43:57 #22По хубаво от наливната бира няма. От там нататък е въпрос на вкус и настроение. Важното е да се пие с удоволствие
CMbpT2
на 20.07.2009 в 22:21:05 #21Шпека Сори,нас в школото в Матади-Конго,ни казваха да си отстояваме позицията на всяка цена-иначе гнуто ша го изяде съседното племе.Бирата си ми е слабост от три годишна възраст,и за туй се паля.
Шпека
на 20.07.2009 в 21:43:38 #20@CMbpT2 Ти може ли да си изкажеш мнението без да обиждаш? Елементарна култура ли нямаш, какво? От гората като Маугли и идваш. От животни ли си отгледан, от хора ли. Като гледам може да пишеш би трябвало на училище да си ходил, там ли те научиха, че разговор се води така!?
ленин
на 20.07.2009 в 21:41:13 #19Не мога да се съглася, че българската бира е лошо качество. По различен начин комбинираме съставките хмел, вода и мая. Относно болките в главата - няма как да изпиеш 2 л бира на веднъж без последствия. Не е задължително, че трябва да си бил пиян, просто това е ефекта.
alastis
на 20.07.2009 в 21:19:08 #18Градски ,няма значение кой какъв е ,а какво е качеството на пиенето .....
Gradski 1
на 20.07.2009 в 21:01:13 #17EI ALASTIS, TI GRUK LI SI BE. AKO E TEI, TOGAVA MOITE SUBOLEZNOVANIA.
alastis
на 20.07.2009 в 20:47:22 #16На това ,което се прави в БГ бира ли му казвате ??????Не може човек да пие 4 бири вечертта и да го цепи главата на сутринта и да има махмурлук .Няма да ви кажа каква бира пих снощи ,не е Загорка .А миналата седмица един приятел донесе от Чехия бира в бутилки от по 0.5л и изпихме по десетина,дванайсет бири, и на сутринта бях свеж като новородено ......А за тази бира в пластамасовите шишешета ,нея няма и да я коментирам изобщо ....В жегите вечерно време ,50 мента и 100 мастика ,като ще пия спирт поне да е силен и ако може гръцки по възмжожност.![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/icon_exclaim.gif?_=1446728989)
CMbpT2
на 20.07.2009 в 20:26:11 #15Шпека,да та клецам в развитите задни части,тъпанар.И аз пия бири,ама не плющя толкоз манджаре...То 99% от бирата вода бе батка...