Над 2000 сгради в страната се санират по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Те са в различен етап на изпълнение. Това обяви от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя отговори на питане от народните представители Иван Иванов и Манол Генов относно изпълнението на програмата.

Павлова увери, че приоритетите и целите на програмата остават същите. Въпреки проведената негативна кампания срещу програмата за саниране, Лиляна Палова отчита, че интересът е голям.

156 сгради са завършени и въведени в експлоатация през миналата година. Те са санирани с европари.

Регионалната министърка обясни, че в програмата са направени промени. Те целели две неща – по-качествен контрол и намаляване на референтните стойности за допустимите дейности при избор на изпълнители. Това се наложило, защото се видяло, че има залитане в искания за основен ремонт на сградите, а това не била целта на програмата. Тези ремонти били ангажимент на собствениците. 

По-добрият контрол щял да се осъществява от страна на държавата, областните управители, общините. Трябвало да се следи дали изпълнението е качествено и дали отговаря на изискванията по програмата.