28 430 български камиона и автобуса вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

От старта на тол системата на 1 март са купени 342 646 маршрутни карти, като 76% са купени през през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение, 500-те терминала за самотаксуване или от гишетата на основните ГКПП и в областните пътни управления.

От 13 март досега са регистрирани 9540 машинки.

Експерти: Имаме най-лошите пътища и най-модерната тол система

Експерти: Имаме най-лошите пътища и най-модерната тол система

Дни след старта на системата

Заради извънредното положение се удължава времето за оборудване на камионите. В този период ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола, предупреждават от АПИ. Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също така ще проверяват дали правилно се използват вече активните и монтирани машинки за отчет на тол такси. Основната цел на контроните органи във времето на извънредното положение ще бъде за всяко превозно средство над 3,5 тона да бъде платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас.

В процес на монтиране и активиране са близо 10 000 бордови устройства, като през април предстои доставката на още 10 000.

Пет дружества са с влезли в сила договори с Национални доставчици на услуги и могат да предоставят данни от GPS тракерите за тол таксуването. Те трябва да осигуряват автоматичното таксуване на повече от 60 000 пътни превозни средства. До момента са подписани договори за над 1500 камиона и процесът продължава.

БСП: Тол системата не проходи, а прокуца

БСП: Тол системата не проходи, а прокуца

Борисов е отговорен и бъгарските граждани трябва да знаят това