За първото полугодие на годината на работното място са станали 1089  злополуки при 1107 година по-рано, сочат данни на НОИ.

27 души са загинали на работното място в първите 6 месеца на 2016 г., а 31 са загубили живота си през 2017 г.

53-годишен работник почина в двора на фирма в Суворово

53-годишен работник почина в двора на фирма в Суворово

Мъжът почиствал предното стъкло на камиона си

Регистрираните тежки трудови инциденти са били напълно предотвратими, показва анализ на причините за трудовите злополуки, в чието разследване участват инспекторите по труда. Злополуките били предотвратими, ако се изпълняват своевременно нормативните изисквания за осигуряване безопасност и здраве при работа.

Освен липсата на оценка на риска, до трудови злополуки води и това, че често работниците не са запознати с мерките за минимализирането на риска.

Главна инспекция по труда сигнализира, че повод за инциденти е и липсата на качествено организирани инструктажи и обучения.Много често мерките за контрол се отлагат във времето или изобщо не се изпълняват, допълват от Инспектората.

Пострада работник от мина "Оброчище"
Обновена

Пострада работник от мина "Оброчище"

От Инспекцията на труда в Добрич проверяват случая

Най-често до смърт на работното място води "притискане, премазване, смачкване". В дърводобива премазването от отрязани дървета е най-честата причина за смърт,а това може лесно да бъде предотвратено. Друга основна причина за злопулуки е падане от висока.С превантивно обезопасяване, това може да бъде избегнато, смятат проверяващите. Необезопасяването на конструктивните отвори на строежите, е най-често срещаното нарушение.

Взривът в завод "Стомана" - заради попадане на вода в метала

Взривът в завод "Стомана" - заради попадане на вода в метала

Предстои да се извърши техническа експертиза

Личните предпазни средства трябва да бъдат осигурявани от работодателя и съобразени със съответния риск.

Поражение от електрически ток е третата причина за смърт на работното място. Затрупване от земни маси също довело до тежки трудови злополуки.

При всички злополуки в ограничени пространства основната причина е неизвършени измервания за наличие на опасни газове, или липса на кислород,

Главна инспекция по труда издава актове за спиране на необезопасени обекти, машини и съоръжения. За шестте месеца на 2017 г. са издадени 293 акта за спиране, а за същия период на м.г. те са били 259 бр.

До юни 2017 г. ИА ГИТ е извършила над 23 700 проверки- констатираните нарушения са 105 840 бр.