Новото находище на природен газ край Галата, Варна е с неголям капацитет - от приблизително 670 милиона кубически метра, което не означава, че не е перспективно.

Това заяви във Варна Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, предаде радио Варна.

Той допълни, че старото находище, което вече е изчерпано, може да бъде превърнато в газохранилище, след прекратяване на досегашната концесия, все още обаче има юридически пречки за това.

Ще се търси вариант, при който след прекратяване на концесията, да се сключи нов договор, за да има баланс между интересите на държавата и концесионера.

Според министъра, най-важният извод от разразилата се газова криза в началото на тази година е, че страната ни трябва да получава газ най-малко от три източника. Той прогнозира, че до 2029 година зависимостта ни от руския газ ще спадне от 100 на 59%.  

Дориета Ангелова - управляващ директор на концесионера "Мелроуз ризортс" заяви, че фирмата има готовност двата проекта - за превръщането в газохранилище на старото находище и за експлоатация на новото, да се стартират паралелно още до края на годината, инвестицията в газохранилището е около 30 милиона долара.

Енергийният министър увери, че добивът и съхраняването на газ в района не представляват екологична заплаха за гражданите.

По думите му, Североизточна България е обречена да бъде един от основните играчи на газовия пазар в страната и по тази причина на настоящия форум присъстват кметовете на Варна Кирил Йорданов и на Каварна Цонко Цонев, както и други представители на местната власт в региона.

Според министър Димитров, известни находища на газ са открити в Плевенско, но основните газови ресурси на страната са разположени по Североизточното Черноморие.