Страната ни може да възстанови теренните заграждения по границата с Турция заради множеството случаи на шап. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

По думите му последните потвърдени случаи на шап в странджанското село Граничар ще предизвикат визита на експерти от Европейската комисия. Найденов заяви, че случилото се връща на дневен ред проблема за широко отворения портал на границата с република Турция, позволяващ преминаването на животни от двете страни.

Министърът беше категоричен, че южните ни съседи трябва да вземат същите мерки, които се прилагат и у нас при борбата с болестта - ваксинация и карантина, тъй като към момента това не се прави.

Аз имах разговор с турския посланик преди около месец. Тогава той дойде разтревожен при мен от намерението българската страна да възстанови теренните заграждения по границата и то с цел пресичане на такива случаи. Ние за момента се отказахме от това си намерение, но ако случаите продължат и ако ние бъдем всеки път подлагани на ограничителни мерки заради тези над хиляда случая в Турция, е възможно да преразгледаме позицията си", заяви земеделският министър.

Мирослав Найденов допълни, че за стопаните от село Граничар ще бъдат изискани от Еврокомисията максималният размер компенсации. Той подчерта, че е получил уверението на ЕС и за финансова помощ от над 2 милиона лева за закупуването на специализирана техника и превенция на заразата.

Найденов съобщи, че ситуацията с разпространението на болестта ще бъде обсъдена утре в Пловдив на тристранна среща с участието на представители на Европейската комисия и на българските и турските ветеринарни служби.