Контрабандните схеми напомнят много тези от времето на Иван Костов, съобщи бившият финансов министър Милен Велчев на брифинг в централата на НДСВ.

Според него атаките срещу НДСВ имат за цел да отклонят вниманието от краха при събираемостта на приходите и СРС скандалите.

Никъде в изготвения доклад на "Индъстри Уоч" не е посочено ясно, че от сделката с външния дълг губим един млрд. лв., коментира Велчев.

Припомняме, според анализа на Министерството на финансите в резултат на осъществената замяна на брейди облигации с глобални облигации е реализирана финансова загуба от около 1 млрд. лв. През април 2010 година парламентът възложи на финансовото ведомство да направи такъв анализ. За изпълнение на задачата то е обявило обществена поръчка, която печели "Индъстри уоч".

На пресконференцията взеха участие всички лидери на финансово-икономическия борд на НДСВ - бившият икономически министър Николай Василев, бившият зам.-минитър на финансите Красимир Катев, както и настоящият общински съветник от София Владимир Каролев.

Красимир Катев, който пое основната роля в подготовката на контрадоклад на НДСВ заяви, че неотчетените ползи за България от сделката са в размер на близо 1,2 млрд. лева. 1 млрд. лева са неотчетените ползи от нарастване на приходите, вследствие на бурния икономически растеж по времето на НДСВ. Останалите 200 милиона лева идват от това, че гражданите са спестили от намалението на лихвите по кредитите.

Това е пряко отражение от това, че доверието към България на международните финансови институции и пазари е нараснало.

След транзакцията България е намалила валутния риск на външния си дълг, тъй като голяма част от него е била преструктурирана в евро.

Това е направило бюджетните плащания по обслужването на дълга по-прогнозируеми, тъй като валутата ни е вързана към еврото, а бюджетната политика - по-адекватна. Това означава, че по-голям процент от приходите в държавата могат да бъдат разпределяни за текущи и капиталови разходи, вместо за изплащане на дълга, подчерта Милен Велчев.

Заради това, че правителството на Иван Костов е поддържало толкова висок процент от външния дълг да бъде в долари, за цялото време на управлението им държавата е изгубила около 1 милиард и половина лева, поясни от своя страна Николай Василев.

Един от упреците, отправен към НДСВ - липсата на прозрачност при вземането на решения за преструктурирането на дълга, беше оборен с това, че документ с подробния план за това е разгледан от депутатите, каквото е и изискването по Конституция. Този план може да бъде намерен в Стратегията за управлението на дълга, поместена на сайта на финансовото министерство.

Подходът да се анализират постфактум решения за дългови операции е световен прецедент. Такива операции винаги се оценяват предварително, към момента на провеждането им, посочиха още от НДСВ.

В своя защита те изтъкнаха, че сделката с дълга е награждавана от международни агенции, получила е одобрението и на МВФ.

Междувременно, лидерът на БСП Станишев също взе отношение по темата. На брифинг в централата на социалистите той коментира, че БСП е била против сделката за външния дълг. По думите му социалистите подкрепят изясняването на обстоятелствата около тази сделка.

Експремиерът обаче се похвали, че при предходното правителство външният дълг на страната е намален от 30% на 15% от БВП.

Според него прокуратурата няма как да се заеме с разследване по сделката за външния дълг, тъй като за нейното реализиране има решение на НС.

Станишев е категоричен, че ако ще се разследва сделката, то хубаво би било да се разследва и приватизацията.