Френско-българската търговска и индустриална камара, чрез своя председател Стефан Делайе, държи да направи изявление по повод на появила се в различни медии погрешна информация във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище София, се посочва в декларация на камарата.

Консорциумът ADP/TAV е подал една от най-добрите оферти за концесия на летище София, подчертава се в текста и се посочва, че групата Aéroport de Paris е водещ член на консорциума с дял от 75% и е базирана в Париж.

Основните акционери на компанията са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори.

Европейско ли е даването на летище "София" на концесия на Турция, пита Нинова

Европейско ли е даването на летище "София" на концесия на Турция, пита Нинова

БСП от три години се бори срещу отдаването на концесия на летището

TAV е младшият партньор в този консорциум, с едва 25% от акциите, подчертават от камарата, допълвайки, че от юни 2017 г. 46,12% от акциите на TAV са собственост и се контролират от Групата Aéroport de Paris, което я прави част от тази международна група, а не от турска компания.

Председателят на Съвета на директорите на TAV Едуард Аркрайт е заместник-изпълнителен директор на Групата Aéroport de Paris, а другите акционери са предимно международни, уточнява се в декларацията.

От камарата изтъкват, че от април тази година TAV вече не е оператор на летище Истанбул, поради което било неточно представянето на компанията да бъде ограничавано до турския й произход.

Според френско-българската търговска и индустриална камара би било чудесна възможност за летище София да се присъедини към глобалната мрежа на Групата Aéroport de Paris.

Изборът на този партньор ще бъде чудесен символ за динамиката на френско-българските икономически отношения, които са особено активни в производството на части за авиотранспортния сектор, посочва се в декларацията, допълвайки, че предложението на Консорциума ADP/TAV е изцяло френска оферта.

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"

Победителят ще получи летището за срок от 35 години