Всички пет кандидати са допуснати в участието за придобиване на концесията на летище "София". Toва стана ясно при отварянето на офертите за концесията на летище "София" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Сред тях са Консорицум "Витоша", Консорциум "Софткънект", "ССБ София Еърпорт", Консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. и "Фрапорт България".

Транспортният министър Росен Желязков откри заседанието за концесията в качеството си на модератор и заяви, че процедурата на летище "София" е по реда на Закона за концесиите.

По думите му концесията на летището е една сравнително нова процедура, в нея участниците подават заявления и оферти, които са разгледани в първата фаза от комисията.

Комисията се състои от членове, наблюдатели и консултанти, а председател е заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Оценяването на кандидатите е дълъг и сложен процес, защото характеристиките на участниците налага сериозна експертна оценка. Цялата документация е в защитени сейфове под 24-часово видеонаблюдение, както и сървърите, върху които се записва видеонаблюдението.

Само обвързващите оферти са на хартия.

Желязков пожела успех на всички участници и вярва, че състезанието за концесията на летище "София" ще бъде много силно и ще се избере най-добрият концесионер, с оглед всички интереси.

Победителят ще получи летище "София" за срок от 35 години. Очаква се от концесията държавата да спечели над 2 милиарда лева. Кандидатите трябва да построят нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика.

От бъдещия стопанин се иска да разшири Терминал 2, да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

Ето и самите оферти:

  • Консорциум "Витоша" - близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение;
  • Консорциум SofConnect - 24.5 милиона евро годишно;
  • Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" - 26 милиона и 50 000 евро годишно;
  • "Фрапорт България" ЕАД - 21 милиона евро годишно;
  • Консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. - 32 824 000 евро годишно.

В 10-дневен срок предстои да се направи оценка на офертите.

Желязков очаква от концесионера на летище „София“ нов терминал и писта

Желязков очаква от концесионера на летище „София“ нов терминал и писта

Срокът за това е 10 години

Припомняме, че на 20 март стана ясно, че срокът за подаване на оферти е удължен до 11 април. 

Тогава Желязков припомни, че срокът за подаване на предложение за концесията на летище "София" е бил до 3 април, но след приемането на Закона за концесиите срокът ще бъде удължен до 11 април.

Първоначално крайният срок беше 5 февруари. След това по препоръка на консултанта на Министерството на транспорта срокът беше променен до 3 април.

Удължават до 11 април срока за концесията на летище "София"

Удължават до 11 април срока за концесията на летище "София"

Срокът за подаване на оферти е бил до 3-и април