"Какво европейско вижда ГЕРБ в даването на летище "София" на концесия на Турция? Къде е европейската политика в това?". Този въпрос отправи към управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Заявихме предварително, че прогнозираме, че българското летище ще бъде дадено на концесия на турска фирма. Времето доказа нашата правота", заяви тя и допълни, че при отварянето на офертите вчера, на първо място е било предложението на френско-турския консорциум.

Нинова припомня, че БСП от 3 години се бори срещу отдаването на концесия на летище "София", тъй като летището е обект от националната сигурност, засяга стратегически въпроси на държавността и на сигурността и трябва да бъде под контрола на държавата. Лидерът на БСП повтаря отново тезата и че печалбата на летище "София" в последните години само се увеличава и затова и дори икономически не е изгодно да се отдава на концесия.

БСП сезират ЕК за условията на концесията на летище "София"

БСП сезират ЕК за условията на концесията на летище "София"

Държавата ограничавала конкуренцията за 35 години напред

"В последните години приходите на летището се увеличават с 20% и стигат до 168 млн. лв. Печалбата се увеличава с 10% и е почти 13 млн. лв. годишно. Расте и броят на пътниците. Защо трябва да се дава на концесия?", попита тя.

От БСП вече внесоха предложение летището да бъде включено в забранителния списък, сигнализирала е Главната прокуратура, и Европейската комисия.

Нинова подчерта, че ГЕРБ раздава всичко държавно, което носи приходи и може да служи за благото на народа. Тя наблегна, че има ясна алтернатива - когато БСП дойде на власт, обекти от стратегическо значение за България ще се управляват от държавата, няма да се приватизират и да се дават на концесия, както е в половин Европа.

Очаква се отговор от министъра на транспорта Росен Желязков. 

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"

Победителят ще получи летището за срок от 35 години

Припомняме, че вчера при отварянето на офертите бяха допуснати всичките пет кандидати за концесията на летището. 

На 20 март стана ясно, че срокът за подаване на оферти е удължен до 11 април.

Тогава Желязков припомни, че срокът за подаване на предложение за концесията на летище "София" е бил до 3 април, но след приемането на Закона за концесиите срокът ще бъде удължен до 11 април.

Първоначално крайният срок беше 5 февруари. След това по препоръка на консултанта на Министерството на транспорта срокът беше променен до 3 април.

5 кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

5 кандидати за концесията на летище "София"

Аерогарата ще бъде отдадена за 35 години

През юли миналата година от БСП обявиха, че решението за концесията на летище "София" се взема на тъмно.  Товага от левицата се обявиха твърдо против даването на старт за втори път на концесията. 

През октомври червените заявиха, че концесията е незаконна и внесоха сигнал в прокуратурата. 

След това през януари тази година от БСП сезираха Европейската комисия за условията на концесията на летище "София". 

Идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" в началото на месец май Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

БСП предлага със закон да се забрани концесията на летище "София"

БСП предлага със закон да се забрани концесията на летище "София"

Много предприятия в забранителен списък за концесиониране